Kutia z bakaliami

Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały

Reklama

Pszenicę wypłucz i mocz całą noc. Następnego dnia zalej ziarna 2 litrami wrzątku. Gotuj na małym ogniu przez godzinę, uważając, aby pszenicy nie rozgotować. Ugotowaną odcedź i wystudź.

Mak wypłucz i zalej wrzącą wodą. Raz zagotuj i odstaw na trzy godziny. Odcedzony i odsączony zmiel trzy razy na drobnym sitku. Rodzynki wypłucz, zalej wodą i odstaw na 20 minut. Potem je odsącz. Orzechy podpraż i pokrój. Migdały sparz, obierz i posiekaj. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i wybierz ziarenka.

Wszystkie składniki wymieszaj i polej miodem. Kutia jest gotowa.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Na żywo
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej