Łódeczki z migdałowym farszem

Składniki na 4 sztuki: 4 duże jabłka z czerwoną skórką, 5 dag orzechów włoskich, 10 dag surowej masy marcepanowej, 1 białko, mielony cynamon i anyż do smaku, 2 łyżki drobnych rodzynek, 1 łyżka likieru migdałowego, gwiazdki anyżu oraz laski cynamonu do dekoracji.

Czas przygotowania: 55 minut. 1 sztuka: 295 kcal. Cena sztuki: 1,70 zł

Przygotowanie:

1. Orzechy włoskie zrumień na suchej patelni, drobno posiekaj. Rodzynki skrop likierem. Marcepan utrzyj na gładką masę. Dodaj orzechy oraz rodzynki. Dołóż białko. Przypraw mielonym anyżem oraz cynamonem i wymieszaj mikserem.

Reklama

2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Jabłka umyj, wytrzyj do sucha. Ostrożnie wytnij cząstkę z każdego jabłka i usuń gniazda nasienne oraz trochę miąższu. Uważaj przy tym, aby nie uszkodzić owoców. Napełnij je farszem. Ustaw w formie. Wstaw do piekarnika.

Piecz ok. 45 minut. Ew. po 30 minutach przykryj jabłka kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzchy owoców zbytnio się nie zrumieniły. Udekoruj.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej