Łosoś - jak przyrządzić go na święta?

Wyborny smak, piękny kolor i szlachetne pochodzenie. Pieczony, smażony, a nawet surowy – łosoś doskonale sprawdzi się na święta.

Może w tym roku warto coś zmienić i wprowadzić do świątecznego menu łososia? To jedna z najzdrowszych ryb, którą możesz podawać na wiele sposobów.

Reklama

Na bożonarodzeniowy lunch spróbuj wędzonego łososia na gryczanych naleśnikach, z gęstą, kwaśną śmietaną. Jeśli chcesz tą przekąską zachwycić domowników, dodaj do tego małą łyżeczkę kawioru. Doznania smakowe, które wzbudzi ta prosta potrawa, na długo pozostaną pamięci.

W miodzie, zamiast karpia

Łososia je się też na Wigilię, to nawet ciekawsza opcja niż poczciwy karp. Filety posól i posmaruj mieszaniną czosnku, musztardy, miodu, octu jabłkowego i kolorowego pieprzu. Piecz 20 minut.

Jeśli zamierzasz łososia smażyć, rozgrzej na patelni oliwę i smaż rybę przez 8 minut, zaczynając od strony ze skórką. Podawaj na poduszeczce z ziemniaczanego piure.

Alternatywa dla śledzia

Marynowany łosoś nie wymaga na talerzu żadnego towarzystwa. Surowego, bez ości, pozbaw skóry i pokrój w cienkie plastry. To sa mo zrób z jedną marchewką i czerwoną cebulą.

Wymieszaj pół szklanki octu balsamicznego z odrobiną soli, dodaj do tego trochę oliwy z oliwek i ucieraj aż do uzyskania jedwabistej konsystencji. Do marynaty dodaj warzywa, łososia i odstaw do lodówki.

Przed podaniem oczyść rybę z marynaty. Na świąteczny stół serwuj łososia na zimno z odrobiną oliwy, oprószonego koperkiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 7 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, 125 ml wody, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko,... więcej