Lukrowane ciasto cytrynowe

Składniki na 12 porcji: 1 kostka (250 g) masła, 200 g cukru, rdzeń z 1 laski wanilii, 5 jajek, 250 g mąki, 2 duże cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, tłuszcz i tarta bułka do formy. Na lukier: 200 g cukru pudru, 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, szczypta kurkumy lub kilka kropli żółtego barwnika spożywczego.

Reklama

Jajka wbij do miseczki. Wsyp cukier i rdzeń wanilii. Ubij mikserem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodaj przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Stop masło. Cytryny sparz, osusz. Zetrzyj skórkę. Z miąższu wyciśnij sok. Skórkę i sok z cytryny razem ze stopionym masłem dodaj do ucieranej masy.

Formę z kominkiem posmaruj masłem, oprósz tartą bułką. Tak przygotowaną foremkę napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz godzinę. Przed wyjęciem sprawdź nakłuwając patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Przygotuj lukier: przesiany cukier puder utrzyj, powoli wlewając sok cytrynowy i 2-3 łyżki wrzątku. Dodaj kurkumę lub barwnik spożywczy. Tak przyrządzonym lukrem posmaruj wystudzoną babkę. Jeśli chcesz, by babka nabrała wyjątkowego charakteru, możesz zrobić dodatkową porcję lukru (z połowy składników podanych w przepisie), którą zabarwisz łyżeczką soku z buraków. Polej nim finezyjnie babkę. Ozdób ciasto umytymi drobnymi kwiatkami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

TV14

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej