Makaronowe gniazdka z makiem i bakaliami

Składniki dla 6 osób: 12 makaronowych gniazdek • 25 dag maku • 10 dag miodu • łyżka cukru pudru • 3 łyżki masła • łyżka śmietany kremówki • 4 łyżki rodzynek • łyżka świeżej żurawiny • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej • 4 łyżki orzechów włoskich • łyżka świeżej żurawiny

1. Mak zalej wrzątkiem, odstaw na 20 minut. Gotuj go około pół godziny na małym ogniu, mieszając. Odcedź, zmiel dwukrotnie. Rodzynki zalej wrzątkiem, odcedź po kwadransie. Makaron ugotuj według opisu na opakowaniu, tak by gniazdka się nie rozpadły lub przygotuj samodzielnie (przepis na domowy makaron w czerwonym kółku).

Reklama

2. Masło rozpuść na patelni, dodaj miód, wymieszaj. Dodaj mak, posiekane orzechy, i skórkę pomarańczową. Masę smaż, dodaj śmietanę, cukier. Wymieszaj i smaż kilka chwil. Świeżą żurawinę gotuj 20 minut na parze. Posyp cukrem. Ułóż na talerzu masę makową, makaron, udekoruj żurawiną.

Czas: około 45 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka octu lub wódki, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, cukier puder więcej