Makowiec w czekoladzie

Składniki na 8-10 porcji: 1 szklanka mąki pszennej, 60 ml letniego mleka, 5 dag roztopionego masła, 2 żółtka, 1 i ½ dag świeżych drożdży, 2 czubate łyżki cukru, szczypta soli, ½ łyżki wódki lub spirytusu, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 7-8 łyżek gotowej masy makowej np. z puszki, polewa czekoladowa.

Przygotowanie:

1. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, 2-3 łyżki mleka, wymieszaj, by drożdże się rozpuściły. Następnie dodaj 1 łyżkę mąki, znów wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Reklama

2. Pozostałą mąkę przesiej na blat lub stolnicę. Dodaj wyrośnięty rozczyn, żółtka, przestudzone masło, pozostały cukier i mleko, sól, cukier wanilinowy oraz wódkę lub spirytus. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.

Przełóż do miski wysypanej mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 minut, by podwoiło swą objętość.

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 3 mm. Rozłóż na nim masę makową, zostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu. Zwiń wzdłuż dłuższego boku jak roladę, końce ciasta podkładając pod spód.

Ciasto włóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (łączeniem do dołu). Ponownie odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu wierzch ciasta polej polewą czekoladową.

Rada: Makowiec można upiec kilkanaście dni przed świętami i zamrozić. Ciasto udekoruj polewą czekoladową lub lukrem dopiero wtedy, gdy się rozmrozi.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej