Makowiec z bakaliami

Składniki na 20 porcji: ● kilogram mąki ● 10 dag drożdży ● 1,5 szklanki mleka ● 35 dag masła ● 30 dag cukru ● 2 jajka ● 4 żółtka ● cukier waniliowy ● sól ● skórka otarta z cytryny. Masa: pół kg maku ● 30 dag cukru ● 4 ubite białka ● 5 dag masła ● kandyzowana skórka pomarańczowa ● bakalie ● cukier waniliowy.

❶ Mak zalej ciepłą wodą, gotuj godzinę na małym ogniu. Gotowy odlej, przepuść przez maszynkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Reklama

❷ Drożdże rozetrzyj z cukrem. Połącz z odrobiną ciepłego mleka i mąki. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia.

❸ Resztą wrzącego mleka polej 1/5 mąki. Dołóż rozczyn, zagnieć i wtedy dodaj pozostałą mąkę, sól, jajka i ubite na parze żółtka z cukrem.

❹ Dolej do masy stopione masło. Dodaj cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Wyrabiaj, aż ciasto odejdzie od ręki. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

➎ Ciasto rozwałkuj, posmaruj masą makową i zwiń.

❻ Wstaw makowiec do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz około 50 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Telemax
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka octu lub wódki, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, cukier puder więcej