Matiasy z leśnymi grzybami

Składniki na 6 porcji: 5 filetów śledziowych (matiasów), kilka suszonych grzybów, 3 cebule, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka octu, 1/4 szkl. oleju, 1 listek laurowy, 1 jagoda jałowca, 1 ziarenko ziela angielskiego, sól, pieprz

1. Śledzie mocz w zimnej wodzie przez kilka godzin. W czasie moczenia wodę zmień 2 razy. Następnie filety wyjmij, osusz, pokrój na kawałeczki.

2. Suszone grzyby zalej 1 i 1/4 szklanki wrzątku. Odstaw na 30 minut. Potem dodaj szczyptę soli i listek laurowy.Grzyby z przyprawami gotuj, aż będą miękkie. Odcedź, wystudź, pokrój w paseczki. Wywar z gotowania grzybów zachowaj.

Reklama

3. Cebule obierz, pokrój w plasterki, zeszklij na oleju. Dodaj rozgnieciony jałowiec i ziele. Dołóż grzyby oraz koncentrat. Całość podlej wywarem grzybowym. Duś kilka minut pod przykrycim.

4. Pod koniec dodaj rodzynki oraz ocet. Przypraw do smaku. Powstały sos wystudź.Dodaj pokrojone śledzie, dokładnie wymieszaj. Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przeniknęły.

Dla odmiany rodzynki zastąp suszonymi śliwkami. Przygotowanie ok. 2 godz. 1 porcja zawiera ok. 310 kcal. Ok. 2,25 zł za porcję.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela... więcej