Mazurek andrutowy z powidłami śliwkowymi

Prosty i pyszny. Nikt z bliskich nigdy go sobie nie odmawia.

Reklama

Przepis przysłała Maria Stec z Rzeszowa

SKŁADNIKI: op. dużych wafli, puszka masy krówkowej, słoiczek powideł śliwkowych , migdały, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie i laskowe, suszone morele do dekoracji.

Wykonanie:

Wafle rozłóż. Jeden posmaruj powidłami, kolejne masą krówkową. Ułóż jeden na drugim, ostatni dużą „kratką” do góry, posmaruj masą krówkową. Udekoruj bakaliami, wstaw na noc do lodówki. Pokrój nożem zanurzonym w gorącej wodzie (masa nie będzie się do niego kleiła).

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej