Mazurek bakaliowy z lukrem

Przygotowanie ok. 35 minut. Koszt porcji ok. 1,20 zł

Składniki:

Spód: 20 dag mąki, 10 dag masła, 5 łyżek cukru pudru, 2 żółtka.

Reklama

Masa bakaliowa: 3 żółtka, 2 białka, szklanka cukru, 1/2 szklanki mąki, 2 szklanki rodzynek, szklanka migdałów.

Lukier: szklanka cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny. Polewa czekoladowa do zrobienia napisu czekoladowe ozdoby

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Sposób przyrządzenia: Masło posiekaj z mąką, dodaj cukier puder i żółtka. Szybko zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min. Rozwałkuj ciasto na cienki placek.

Żółtka utrzyj z połową cukru na puszysty krem. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dosypując pozostały cukier. Rodzynki i migdały sparz, odstaw na 10 minut, dokładnie osącz i grubo posiekaj (małe rodzynki można zostawić w całości).

Mąkę wymieszaj z bakaliami, wsyp do masy żółtkowej i ponownie wymieszaj. Stopniowo dodawaj ubite białka. Masę bakaliową rozsmaruj na cieście. Piecz 15-20 min w temp. 200°C. Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym na gładko. Lukrem posmaruj mazurek, odstaw do zastygnięcia. Polewą zrób napis, dołóż ozdoby.

Nasza rada:

Bardzo smakowita jest również masa bakaliowa z suszonych śliwek i orzechów włoskich.

na 12 porcji

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela... więcej