Mazurek budyniowy

Składniki na ok. 20 porcji: Na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 5 dag zimnej margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Na krem: ½ l mleka, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 żółtka, 1 szklanka cukru pudru, 25 dag masła. Ponadto: 30 dag białej czekolady, 8-9 łyżek śmietanki kremówki 30 proc.

Przygotowanie:

1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min. Podziel je na dwie części i wylep nim dna prostokątnych foremek.

Reklama

Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem, piecz 20-30 min w temp. 180°C. 350 ml mleka wlej do rondla, zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj proszek budyniowy, żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj.

Przelej do wrzącego mleka i gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź.

2. Do miękkiego masła dodaj cukier puder, utrzyj mikserem. Nie przerywając ucierania, łyżka po łyżce dodawaj budyń. Do miski wlej śmietankę i dodaj połamaną na małe kawałki czekoladę. Roztop w kąpieli wodnej.

3. Pierwszy kawałek ciasta posmaruj masą budyniową i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wierzch i boki posmaruj polewą z białej czekolady, potem udekoruj według uznania. Wstaw do lodówki.

Przygotowanie: 60 minut. Porcja: 450 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej