Mazurek kawowy

Składniki na 12 porcji: 30 dag mąki, 30 dag masła, 25 dag cukru, 1 żółtko, sól, 2 łyżki śmietany, pół słoiczka marmolady, 10 dag mleka w proszku, po 1 łyżeczce kawy rozpuszczalnej i cukru waniliowego, czekoladowe ozdoby, gotowy biały lukier.

1. Mąkę przesiej na stolnicę ze szczyptą soli. Dodaj 20 dag schłodzonego masła oraz 10 dag cukru. Składniki posiekaj nożem. Dodaj żółtko oraz śmietanę. Szybko zagnieć kruche ciasto, kawałek odłóż. Z reszty uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą. Odłóż na 30 minut do lodówki.

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek. Przełóż na blachę do pieczenia, ponakłuwaj widelcem. Odłożone miękkie ciasto umieść w rękawie cukierniczym. Wyciśnij ozdobny rant wokół placka. Środek przykryj folią i obciąż suchym grochem. Piecz w temp. 180 stopni na złoty kolor.

Reklama

3. Upieczony spód po smaruj marmoladą. Pozostałe masło rozpuść, ostudź. Wymieszaj mleko z kawą, resztą cukru i cukrem waniliowym. Wlej 50 ml wrzątku, zmiksuj. Dodaj masło. Wymieszaj. Wylej na wierzch mazurka. Udekoruj ozdobami z czekolady oraz lukrem.

Czas ok. 70 min; porcja – 380 kcal, cena 1,60 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej