Mazurek maślany w polewie czekoladowej

Kruchutkie ciasto w bardzo słodkiej polewie. Pycha.

Przepis przysłała Edyta Lewczak z Rzeszowa

Reklama

SKŁADNIKI Ciasto: 25 dag mąki, 16 dag masła, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka. Masa: puszka mleka skondenso wanego słodzonego, 2 łyżki miodu, 4 łyżki masła, orze chy włoskie.

Polewa: pół kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru .

Masa: puszkę mleka wstaw do rondla, zalej wodą, gotuj ok. 3 godzin. Ostudź, ubij z masłem i miodem.

Ciasto: żółtka utrzyj z cukrem pudrem, dodając masło. Dodaj mąkę, ok. 2 łyżki wody, zagnieć. Chłodź godzinę. Rozwałkuj, brzegi zawiń do góry. Piecz 30 min w 190°C.

Masę rozsmaruj na cieście, posyp posiekanymi orzechami. Polewa: margarynę stop, dodaj cukier, kakao i 150 ml wody, gotuj 5 min. Ostudź, polej ciasto. Ozdób.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Kameralne świętowanie wśród najbliższych

    Tegoroczne Święta Wielkanocne z pewnością nie będą przypominać żadnych innych. Spędzimy je bowiem najpewniej jedynie w gronie najbliższych domowników, zamieniając wystawną biesiadę na kameralne... więcej