Mazurek migdałowo-kajmakowy

Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej, 5 dag mielonych migdałów, 10 dag cukru pudru, kostka masła, jajko, szczypta soli. Ciasto na rant: 15 dag miękkiego masła, 10 dag cukru pudru, 2 jajka, 25 dag mąki pszennej, 5 dag mielonych migdałów, ziarenka z 1/2 laski wanilii, puszka masy kajmakowej do dekoracji: migdały i wiśnie kandyzowane.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 85 min • Porcja 440 kcal • Koszt porcji 90 gr • Przepis na ok. 30 porcji.

Doskonały, migdałowo-kajmakowy smak Wielkanocy. Joanna Machynia z Gorlic

Reklama

1. Ciasto kruche: wszystkie składniki siekam i zagniatam ciasto. Wkładam na godzinę do lodówki. Rozwałkowuję na wielkość blaszki (24 x 36 cm). Piekę ok. 10 min w temp. 180°C.

2. Rant: masło ucieram z cukrem pudrem i wanilią. Dodaję jajka, mąkę, migdały, mieszam. Przekładam do worka cukierniczego z końcówką gwiazdką, wyciskam, robiąc ozdobny brzeg. Piekę ok. 15 min w temp. 180°C. Studzę i rozsmarowuję na środku masę kajmakową. Dekoruję.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Kobieta i życie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej