Mazurek migdałowy z pomadą

Składniki: 1 i 1/2 szk. mąki, olejek mig., 20 dag margaryny, 1/2 szkl. cukru pudru, polewa,15 dag mielonych migdałów, 2 żółtka,1 szkl. mleka, 1 op. cukru waniliowego, 25 dag cukru kryształu

Sposób babuni

Reklama

Na pomadę możesz też zagotować w rondelku szklankę śmietany 30 proc. z 2 szklankami cukru i cukrem waniliowym. Całość ogrzewaj dokładnie 11 minut od momentu wrzenia.

Zdejmij z ognia i ucieraj chwilę drewnianą łyżką. Do schłodzonej pomady możesz dodać kakao.

1. Mąkę przesiej, posiekaj razem z zimną margaryną. Dodaj cukier puder, 5 dag zmielonych migdałów i żółtka. Szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj z niego kulę, owiń ją w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.

2. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 2 cm. Przełóż do formy i ponakłuwaj widelcem. Jeśli nie chcesz, aby ciasto za bardzo wyrosło, przykryj je kawałkiem pergaminu i obciąż suchym grochem. Piecz 15-20 minut. Lekko przestudź.

3. Mleko (3,2 proc.) zagotuj razem z cukrem kryształem. Zmniejsz płomień i gotuj dalej, często mieszając, około 30 minut. Gdy masa zgęstnieje, dodaj resztę zmielonych migdałów, cukier waniliowy i kilka kropli olejku.

Gotuj, mieszając, jeszcze 10 min. Rozsmaruj pomadę na spodzie, poczekaj, aż stężeje. Mazurek ozdób rozpuszczoną czekoladą.

Czas ok. 40 min; porcja – 440 kcal, cena 1,20 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej