Mazurek nugatowo-bakaliowy

Składniki na 12 porcji: 2 szklanki mąki pszennej, 25 dag masła, 5 łyżek cukru pudru, 4 żółtka ugotowane na twardo, 1 szklanka dżemu lub marmolady pomarańczowej, 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 40 dag mieszanki różnych bakalii i orzechów, 1 mały słoik kremu nugatowo-orzechowego typu nutella.

Zdjęcie

Mazurek nugatowo-bakaliowy /123/RF PICSEL
Mazurek nugatowo-bakaliowy
/123/RF PICSEL

Czas przygotowania: 95 minut. 1 porcja: 415 kcal. Cena porcji: 1,40 zł

1. Przygotuj spód z ciasta: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dołóż żółtka przetarte przez sitko. Ew. dolej 2–3 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut.

Reklama

2. Dużą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Oderwij kawałek ciasta (na ramkę w kształcie serca). Resztę schłodzonego ciasta rozwałkuj na cienki placek.

Wylep nim spód i brzeg przygotowanej tortownicy (do wysokości ok. 2–3 cm). Z reszty ciasta zrób wałeczek i uformuj z niego serce. Ułóż je na placku.

3. Spód mazurka ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz 25–30 minut. Wystudzone ciasto posmaruj dżemem albo marmoladą.

Posyp rozdrobnionymi bakaliami, posiekanymi orzechami i skórką z pomarańczy (trochę skórki odłóż do dekoracji). Krem nugatowy lekko podgrzej. Posmaruj nim bakalie. Mazurek udekoruj odłożoną skórką pomarańczy i ew. suszoną żurawiną.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, 2,5 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka esencji... więcej