Mazurek półkruchy z kolorowymi lukrami

Ozdoba śniadania wielkanocnego.

Przepis przysłała Marika Piekut z Nowej Wsi

Reklama

SKŁADNIKI: pół kg mąki, 15 dag cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 dag masła, 2 jajka, żółtko, 3 łyżki kwaśnej śmietany, sól.

Lukier: 20 dag cukru pudru, białko, sok z cytryny, barwniki spożywcze lub soki owocowe i sok z buraków, bakalie.

Wykonanie:

Mąkę i cukier puder przesiej, dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj masło, posiekaj. Wbij jajka i żółtko, dodaj śmietanę, zagnieć. 2/3 ciasta rozwałkuj. Wytnij „jajko”. Przełóż do formy. Z pozostałego ciasta zrób dekorację. Chłodź godzinę. Piecz 30 min w 180°C. Ostudź.

Lukier: cukier puder, białko i sok cytrynowy utrzyj. Zabarw sokami lub barwnikami. Udekoruj.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej