Mazurek serowy z rumową pomadą

Składniki na ciasto: 3 łyżki margaryny , 2 łyżki cukru, 10 dag białego sera, 20 dag mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, jajko. Pomada: 10 dag margaryny, po pół szklanki cukru pudru i mleka w proszku, 3 krople aromatu rumowego. Dekoracja: tabliczka czekolady, 2-3 łyżki mleka, obrane migdały, suszone morele.

Reklama

Przepis przysłała Elżbieta Staniak z Żyrardowa

Ciasto: składniki zagnieć. Ciasto rozwałkuj, ułóż w blaszce 25 na 25 cm. Nakłuj widelcem. Piecz 20 minut w temp. 180°C.

Pomada: składniki podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż się rozpuszczą. Gorącą wylej na ciasto, rozprowadź. Ostudź.

Dekoracja: czekoladę stop z mlekiem. Włóż do szprycy, udekoruj mazurek. Na brzegu ułóż kwiatki z obranych migdałów i suszonych moreli.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej