Mazurek śliwkowy z orzechami

Skład na 12 porcji: ● 250 g mąki ● 150 g masła ● 1/3 szklanki cukru pudru ● 1 żółtko ● 2 jajka ● 50 g mielonych orzechów włoskich ● szczypta soli ● 4-5 łyżki powideł śliwkowych ● kilka ładnych połówek lub ćwiartek orzechów włoskich

1. Przesianą mąkę, cukier, sól i masło siekamy na stolnicy nożem. Dodajemy mielone orzechy, żółtko i jajko, szybko zagniatamy ciasto. Na godzinę wkładamy do lodówki.

2. Natłuszczoną tortownicę (najlepiej o karbowanym dnie) wylepiamy 2/3 porcji rozwałkowanego ciasta.

Reklama

3. Z pozostałego, również rozwałkowanego ciasta wycinamy radełkiem paseczki. Smarujemy je pozostałym roztrzepanym jajkiem i układamy na cieście tak, by powstała kratka. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC.

4. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, przestrzenie między kratkami wypełniamy powidłami. Dopiekamy jeszcze 15 minut. Dekorujemy połówkami lub ćwiartkami orzechów.

Przepis nadesłała Agata Sikorska

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej