Mazurki lukrowane z masą kokosową

35 dag mąki, 20 dag masła, 4 żółtka, 10 dag cukru, 3-4 łyżki kwaśnej śmietany. Na masę: 250 ml śmietany kremówki, 10 dag zmielonych wiórków kokosowych, 10 dag cukru, 50 ml likieru kokosowego, 1 op. różowego lukru, bakalie do dekoracji.

Zdjęcie

Mazurek lukrowany /123/RF PICSEL
Mazurek lukrowany
/123/RF PICSEL

1 Mąkę zagnieć z masłem, 3 żółtkami, cukrem i kwaśną śmietaną. Dwie foremki wyłóż pergaminem. Spody wylep 2/3 ciasta. Z pozostałego ciasta zrób wałeczki. Przyklej go wokół placków. Posmaruj 4. żółtkiem. Piecz 20 min w 180°C.

Reklama

2 Masa: śmietanę zagotuj z cukrem. Dodaj wiórki i likier. Gotuj, do zgęstnienia (ok. 5 minut). Ciepłą masę rozsmaruj na spodach. Wierzchy posmaruj lukrem i udekoruj bakaliami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej