Mięsa na Wielkanoc

Pieczeń rzymska z jajkiem

Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego i wołowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy, 10 dag bułki czerstwej, niecała szklanka mleka, 1 łyżeczka posiekanego tymianku, 1 czerwona papryka, jajka ugotowane na twardo.

Reklama

Przygotowanie:

Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Zmielone mięso wymieszaj z jajkami, papryką, pieprzem, musztardą, mlekiem i bułką. Dodaj ostudzoną cebulę z czosnkiem i dokładnie wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku.

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i ob syp bułką tartą. 1/2 mięsa włóż do formy. Ugotowane na twardo i ostudzone jajka obierz ze skorupki i poukładaj jedno za drugim. Jaja obłóż ułożoną w paski papryką i całość przykryj resztą mięsa.

Zwilżoną w wodzie łyżką wyrównaj wierzch pieczeni i połóż na niej 2 łyżki masła. Piecz przez około 60 minut w temp. 180 stopni C. Wystudzoną, pokrój w plastry.

Pasztet z żurawiną

Składniki: 30 dag łopatki, 1/2 piersi z kurczaka, 15 dag wątróbki, 10 dag surowego boczku, wąski pasek słoniny, 2 czerstwe bułki, 1 szklanka mleka, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 jajko, sól, pieprz, 4 łyżki majeranku, 4 łyżki sezamu, 1 słoik żurawiny, olej, 2 łyżeczki masła.

Przygotowanie:

Mięso ugotuj z do datkiem marchewki, pietruszki i przypraw. Podsmaż cebulę na oleju i dorzuć wątróbkę.

Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Gdy wywar ostygnie, wszystkie rodzaje mięsa zmiel 2 razy wraz z cebu lą i wątróbką, odciśniętą bułką i warzywami pozostałymi z gotowania. Dodaj jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie wymieszaj.

Podłużną formę wysmaruj masłem i obsyp ziarnem sezamowym. Wyłóż masę pasztetową i wyrównaj wierzch.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. godzinę. Podawaj z żurawiną.

Schab w ziołach

Składniki: 800 g schabu bez kości, 2 ząbki czosnku, 2 czerwone cebule, sól, pieprz, 3 gałązki świeżego rozmarynu, 3 łyżki oliwy z oliwek, skórka z cytryny, 200 ml białego wina.

Przygotowanie: 4 Schab opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. 4 Czosnek rozetrzyj z so- lą i pieprzem. Dodaj oli- wę, pokrojone zioła i wy- mieszaj. Marynatą natrzyj schab i wstaw do lodówki na ok. 2 godz. 4 Cebulę pokrój w paski i wyłóż nią dno blachy. 4 Mięso wyjmij z lo- dówki i ułóż na przygotowanej cebuli. Obłóż mięso ziołami i wlej około 1/3 szklanki wody. 4 Schab piecz w temp. 180 stopni C przez około 70 minut. W trakcie pieczenia dolej białe wino. Pod koniec pieczenia podnieś temperaturę w piekarniku do 220 stopni C, by mięso nie było zbyt suche. Pieczeń posyp skórką z cytryny i dopiecz na złoty kolor. Posyp rozmarynem.

Biała kiełbasa pieczona

Składniki: 4 kawałki surowej białej kiełbasy, 3 duże cebule, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, tymianek, 2 łyżki oliwy, natka pietruszki do ozdoby.

Przygotowanie: Kiełbasę gotuj przez około 15 minut w osolonej wodzie (nie wylewaj jeszcze tej wody). 4 Cebulę i czosnek pokrój w plasterki. Połowę cebuli połóż na dnie formy do zapiekania. Na to ułóż ciasno kiełbasę i przykryj ją resztą cebuli z czosnkiem. Całość zalej około 4 chochelkami wody, w której gotowała się kiełbasa. Możesz też posypać tymiankiem.

Kiełbasę piecz w zamkniętym naczyniu przez ok. godzinę w temp. 180 stopni C. Co jakiś czas nakłuwaj kiełbasę, żeby wypłynął z niej nad- miar tłuszczu i wody. Na 10 minut przed końcem pieczenia naczynie odkryj i zwiększ temperaturę do 200 stopni C. Podawaj z chrzanem.

Kaczka nadziewana jabłkami

Składniki: 1 kaczka, 1 kg kwaśnych jabłek, garść majeranku, 1 lyżka soli morskiej, pieprz, 1 łyżka oliwy, odrobina cukru.

Tuszkę kaczki oczyść, odkrój kuperek i nadmiar skóry przy otworach. Przełóż ją do dużego garnka, wsyp łyżkę soli morskiej i zalej zimną wodą, tak, by ją zakryć. Odstaw na pół godziny. Po około 15 minutach przełóż ją na drugą stronę.

Kaczkę wyjmij z wody, osusz i natrzyj oliwą wymieszaną z przyprawami. Zrób to też od środka. Potem przełóż kaczkę do naczynia, przykryj i odstaw do lodówki na 2 godziny lub najlepiej na całą noc.

Z jabłek usuń gniazda nasienne i pokrój na ósemki. Posyp majerankiem i cukrem. W środku kaczki umieść tyle jabłek, ile się da i zaszyj tuszkę.

Kaczkę ułóż w naczyniu grzbietem do dołu i piecz pod przykryciem w temp. 200 stopni C przez około 45 minut (przewróć ją na drugą stronę), co jakiś czas polewając powstałym sosem. Po tym czasie ułóż dookoła kaczki jabłka i piecz ją do miękkości – jeszcze ok. 40 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tele Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 7 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, 125 ml wody, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko,... więcej