Mięsny wieniec

Składniki: 50 dag mielonego mięsa, 10 dag zielonych oliwek, 3 jajka ugotowane na twardo, surowe jajko, kajzerka, cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej natki, łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz.

Ugotowane jajka ostudź, obierz i drobno pokrój. Oliwki osącz z zalewy, cebulę i czosnek posiekaj.

Reklama

Do mielonego mięsa wbij surowe jajko, dodaj namoczoną, odciśniętą kajzerkę, cebulę, czosnek, natkę. Wymieszaj, przypraw.

Do formy silikonowej z kominem włóż połowę mięsa. Na nim rozłóż pokrojone jajka i oliwki, posyp koperkiem. Nałóż pozostałe mięso. Dociśnij, wyrównaj wierzch.

Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 40-50 min w temp. 180˚C. Podaj na gorąco lub na zimno. Na pieczeń nadaje się mięso drobiowe, wieprzowe, mieszane.

Przepis nadesłała Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdańskiego

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej