Migdałowe kwiatuszki

Składniki na 60 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej, 30 dag zimnego masła, 1 szklanka cukru pudru, rdzeń z 1 laski wanilii, 5 żółtek, 1–2 łyżki zimnej wody, trochę mąki do podsypania stolnicy i oprószenia foremek.

Z ciasta podstawowego wytnij ok. 60 krążków. Upiecz je. Podgrzej 8 łyżek konfitury morelowej. Nałóż ją na środek każdego ciastka. Przylep uprażone płatki migdałowe na kształt płatków kwiatów. Posyp cukrem pudrem. Do dekoracji ciastek wykorzystaj np. gotową masę makową oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej