Migdałowe półksiężyce

Składniki na 25 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżki mielonych migdałów, 3 cukry waniliowe, 1 żółtko, 2 łyżki cukru, 10 dag masła lub margaryny, szczypta soli, cukier puder do posypania ciastek.

Zdjęcie

Migdałowe półksiężyce /123/RF PICSEL
Migdałowe półksiężyce
/123/RF PICSEL

Czas przygotowania: 50 minut. 1 sztuka: 80 kcal. Cena sztuki: 0,15 zł

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej na stolicę. Dodaj sól, mielone migdały oraz cukier i 1 cukier waniliowy. Dołóż pokrojone na kawałeczki masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wówczas możesz dodać żółtko.

Reklama

Rękoma szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.

2. Schłodzone ciasto podziel na 25 równych porcji. Z każdej zrób cienki wałeczek, a następnie uformuj z nich półksiężyce. Ciastka ułóż na dużej blasze przykrytej pergaminem.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około 10 minut, na złoty kolor.

3. Upieczone ciastka ostrożnie zdejmij z blachy, lekko przestudź na kratce kuchennej. Następnie jeszcze ciepłe oprósz cukrem pudrem, wcześniej wymieszanym z pozostałym cukrem waniliowym.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej