Minipączuszki

Składniki: 28 dag mąki tortowej, 20 g serka homogenizowanego lub mielonego twarogu, 10 dag gęstej śmietany, 3-4 łyżki cukru, jajko, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, olej do smażenia, ulubiona konfitu ra do nadziewania, cukier puder.

Reklama

Przepis przysłała Joanna Święcicka z Łupińca

Czas przygotowania 40 min, ilość porcji 6, cena za porcję 1,20 zł.

1. Mąkę przesiej, dodaj cukier i sodę, wymieszaj. Dodaj śmietanę, serek i jajko, wyrób miękkie ciasto (ciasto może się delikatnie kleić, nie należy dosypywać zbyt dużo mąki, bo pączki mogą będą twarde). Uformuj małe kulki.

2. Olej rozgrzej na patelni, włóż pączki, usmaż na złoty kolor ze wszystkich stron. Osącz na ręczniku papierowym, ostudź. Pączuszki napełnij konfiturą, np. szprycą z podłużną cienką końcówką. Obficie posyp cukrem pudrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej