Miód rozgrzewający

Składniki: laska wanilii, laska cynamonu, kawałek gałki muszkatołowej, 5 goździków, gwiazdka anyżu, skórka otarta z cytryny, skórka z jednej pomarańczy, szklanka wody, szklanka miodu, 1/2 l spirytusu, 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie: Zalej wodą i gotuj wszystkie przyprawy i skórki przez 3-4 minuty.

Reklama

Zrumień cukier na karmel, uważając, aby się nie przypalił. Gdy się rozpuści i zbrązowieje, zdejmij z ognia, dodaj miód i wymieszaj. Dodaj do miodowej zaprawy wodę z przyprawami i spirytus, następnie przelej do dużego słoja i odstaw na dwa tygodnie.

Co jakiś czas potrząsaj słojem. Po tym czasie przecedź nalewkę do butelek i po kolejnych dwóch tygodniach można pić. Oczywiście z umiarem, choć trudno, bo pyszny.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 7 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, 125 ml wody, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko,... więcej