Mleczny mazurek

Składniki na 15 porcji: Spód: 20 dag mąki pszennej, 10 dag mocno schłodzonego masła, 1 jajko, 2 łyżki cukru wanilio- wego, 3 łyżki cukru pudru, masło do formy; Masa: 10 dag mleka w proszku, 10 dag masła, 15 dag cukru, 1 łyżka cukru waniliowego

1. Mąkę przesiewam, dodaję cukier puder oraz cukier waniliowy. Wbijam jajko, dokładam pokrojone na kawałeczki masło. Składniki dokładnie siekam nożem, a gdy powstaną grudki, szybko zagniatam ciasto. Owijam je w folię spożywczą i wkładam na 30 min do lodówki.

Reklama

2/3 ciasta rozwałkowuję i wylepiam nim spód natłuszczonej formy o wym. 24x27cm. Z reszty ciasta formuję wałeczek i splatam go. Układam do wzdłuż brzegów formy. Ciasto nakłuwam widelcem. Piekę 25 min w 180 st., studzę.

2. Mleko w proszku łączę z cukrem, cukrem waniliowym i 50 ml wrzątku. Masło rozpuszczam, dodaję do masy. Mieszam i lekko studzę. Krem wylewam na upieczony spód. Odstawiam, by masa zastygła. Mazurek za każdym razem dekoruję inaczej.

Tym razem zrobiłam bazie ze stopionej czekolady (ciemnej i białej) oraz kwiatki z płatków migdałowych, żurawiny i kandyzowanej skórki cytrynowej. Nie zabrakło też marcepanowej kurki i czekoladowych jajeczek. Przygotowanie ok. 40 min + chłodzenie. 1 porcja ok. 300 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej