Mostek cielęcy po gospodarsku

Składniki na 8 porcji: 1,5 kg mostka cielęcego, 10 dag wątróbek drobiowych, 10 dag fileta z indyka, 2 jajka ugotowane na twardo, 5 suszonych kapeluszy prawdziwków (wcześniej namocz je i ugotuj), 1 kajzerka, 1/2 szklanki mleka, 2 surowe jajka, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju, 2 łyżki posiekanej natki, 1 łyżka posiekanej skórki cytrynowej, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Zdjęcie

Mostek cielęcy po gospodarsku /123/RF PICSEL
Mostek cielęcy po gospodarsku
/123/RF PICSEL

Czas przygotowania: 125 minut. 1 porcja: 420 kcal. Cena porcji: 6,55 zł

1. Mostek opłucz, wytrzyj do sucha. Rozetnij na duży płat. Z obu stron natrzyj go solą i pieprzem. Szparagi osącz z zalewy. Każdy pęd przetnij wzdłuż na pół.

Reklama

Przygotuj farsz: bułkę namocz w mleku. Wątróbki opłucz, oczyść, a następnie przepuść przez maszynkę razem z odciśniętą bułką i filetem z indyka. Jajka ugotowane na twardo i grzybki pokrój w kostkę.

2. Surowe jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z masłem. Ciągle ucierając, dodawaj po łyżce wątróbki z bułką. Masę wymieszaj z jajkami na twardo, prawdziwkami, natką i skórką cytrynową. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

3. Z białek i szczypty soli ubij mikserem sztywną pianę. Delikatnie połącz ją z farszem. Masę mięsną równomiernie rozsmaruj na mostku. Zwiń i obwiąż bawełnianą nitką. W brytfance rozgrzej olej, obsmaż na nim pieczeń.

Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około 90 minut. W trakcie pieczenia podlewaj pieczeń sosem z dna brytfanki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka octu lub wódki, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, cukier puder więcej