Muszle z makiem i bakaliami

8 porcji Składniki na 8 porcji: 1 szkl. maku, 1 szkl. śmietanki, 10 dag cukru, 5 łyżek miodu, sok z 1 pomarańczy, 1/2 laski wanilii, po 5 dag rodzynek, fig, migdałów, orzechów i kandyzowanych owoców, kieliszek rumu.

czas ok. 80 min; porcja – 330 kcal, cena 3,20 zł

Reklama

1 Mak opłucz kilka razy w zimnej wodzie. Zalej go w garnku wodą tak, aby był tylko przykryty. Mocz godzinę. Potem gotuj na małym ogniu do miękkości przez około pół godziny.

2 Mak odcedź, przepuść go dwa razy przez maszynkę. Połącz ze śmietanką, cukrem, miodem, sokiem z pomarańczy oraz roztartym rdzeniem z laski wanilii.

3 Figi, orzechy oraz sparzone, obrane ze skórki migdały drobno posiekaj. Rodzynki sparz wrzątkiem, osącz i lekko skrop rumem. Bakalie dodaj do masy makowej razem z namoczonymi w rumie rodzynkami oraz połową kandyzowanych w cukrze owoców.

4 Muszle ugotuj na półtwardo w lekko osolonym wrzątku. Osącz na sicie, ułóż na półmisku. Do każdej muszli nałóż łyżeczką porcję przygotowanej masy makowej. Udekoruj posiekanymi kandyzowanymi owocami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej