Orkiszowy zawijaniec z makiem

Składniki na 10 porcji: 55 dag mąki orkiszowej typ 750, 3 łyżki cukru trzcinowego, 5 dag drożdży, 20 dag kwaśnej śmietany , 25 dag masła, 3 żółtka, sól, 1 jajko do posmarowania; masa: 40 dag masy makowej , 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta suchych drożdży, po 1 łyżce masła i miodu; kruszonka: 10 dag mąki, 5 dag masła, 3-4 łyżki cukru

1. Ciasto: drożdże rozkrusz z cukrem, zalej śmietaną w temperaturze pokojowej. Odstaw w ciepłe miejsce. Mąkę posiekaj z solą i masłem. Wlej zaczyn drożdżowy i żółtka, wyrób ciasto. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia.

Reklama

2. Masa: masę makową podgrzej na maśle. Wymieszaj z miodem, drożdżami i mąką. Możesz dodać pianę ubitą z białek pozostałych z jajek wykorzystanych do ciasta.

3. Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj na pergaminie na prostokąty o długości keksówek. Wyłóż masę i równo ją rozsmaruj, boki zostaw bez farszu. Zwiń w rolady i przenieś do foremek. Ponacinaj w jodełkę, odstaw.

4. Składniki kruszonki rozetrzyj. Ciasta posmaruj jajkiem, posyp kruszonką. Piecz w 180°C przez 45-50 minut, do lekkiego zrumienienia.

Pomysły na supermakowce

Makowiec, obok piernika , to nasze ulubione świąteczne ciasto (choć wymaga trochę pracy i nie zawsze prezentuje się perfekcyjnie). A tak łatwo sprawić, by wyglądało… doskonale!

•Przed nałożeniem masy makowej możesz posmarować ciasto lekko roztrzepanym białkiem – nadzienie będzie przylegać do upieczonego ciasta i nie utworzą się w nim dziury.

•Aby wierzch ciasta nie popękał w trakcie pieczenia, ponakłuwaj je widelcem, posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem lub zawiń ciasno w pergamin. Kilka minut przed końcem pieczenia odwiń je, by się zrumieniło.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej