Orzechowe ludziki

2 i 1/4 szklanki mąki pszen., 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka kakao, 4 łyżeczki przyprawy do piernika, 1/4 szklanki miodu, 5 łyżek masła, 2 jajka, 1 łyżeczka sody, mąka do podsypania, lukier do dekoracji.

1/2 szklanki mąki zastąp zmielonymi orzechami laskowymi albo migdałami. Zagnieć porcję ciasta podstawowego. Foremkami w kształcie ludzików wytnij ciastka i upiecz je. Odłóż do wystudzenia.

Reklama

Przygotuj kolorowe lukry, polewy czekoladowe oraz posypki do zdobienia smakołyków. Lukry albo polewy przełóż do szprycy cukierniczej z małym otworkiem (ew. torebki foliowej z odciętym rogiem). Dzięki temu dziecko będzie mogło łatwo wyciskać cienkie paseczki i rysować na ciastkach noski czy kubraczki ludzików. Nim lukry zastygną, maluch może ozdobić pierniczki cukierkami – cukrowe perełki sprawdzą się jako guziki, a większe groszki – jako oczy albo pompon do czapeczki.

Jedna sztuka zawiera: 170 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka octu lub wódki, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, cukier puder więcej