Orzechowy mazurek

Składniki na 6 porcji: ■ 6 dag margaryny ■ jajko ■ szkl. mąki ■ pół łyżeczki proszku do pieczenia ■ 2 łyżeczki cukru waniliowego ■ 15 dag margaryny ■ 40 dag masy krówkowo-orzechowej ■ 5 dag orzechów włoskich

Przygotowanie:

➊ Mąkę przesiej do miski. Dodaj pokrojoną zimną margarynę.

➋ Wbij jajko, wsyp proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Zagnieć ciasto.

Reklama

➌ Uformuj z niego płaskie jajko, zrób widelcem dziurki i wstaw na godzinę do lodówki, żeby się dobrze przegryzło.

➍ Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wstaw ciasto i piecz około 15 minut.

➎ W tym czasie utrzyj margarynę z masą krówkową.

➏ Mazurek wyjmij z piekarnika, a gdy przestygnie, posmaruj go częścią masy. Posyp rozgniecionymi orzechami i ponownie nałóż krówkowy krem. Wierzch udekoruj według uznania.

➜ Przygotowanie: 60 min ➜ Stopień trudności: trudne ➜ Kalorie: 380

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Super TV
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 7 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, 125 ml wody, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko,... więcej