Pączki

Składniki: (20 sztuk) 50 dag mąki, 5 żółtek, 3 białka, 3/4 szkl. cukru, 1 łyż. stopionego masła, 1 łyż. oliwy, cukier waniliowy, 8 dag drożdży, 1,5 szkl. ciepłego mleka, szczypta soli, 2 łyż. spirytusu, konfitura, cukier puder, zapach rumowy, smalec lub olej do smażenia.

Zdjęcie

/BAUER MEDIA v.o.s.
/BAUER MEDIA v.o.s.

Przygotowanie:

Drożdże utrzyj z łyżką cukru, dodaj ciepłe mleko i kilka łyżek mąki. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.

Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, a z białek ze szczyptą soli ubij pianę. Połącz jajka z zaczynem. Mąkę przesiej i powoli dodawaj do masy. Wyrób sprężyste ciasto.

Reklama

Dodaj masło, oliwę, spirytus i zapach rumowy. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Odrywaj kawałki ciasta wielkości jajka, delikatnie rozpłaszczaj i układaj na środku pół łyżeczki ulubionej konfitury, zalepiaj i formuj lekko spłaszczone kulki.

Smaż z obydwu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Żeby olej się nie przypalał, dodaj do niego plaster surowego ziemniaka.

Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Czas przygotowania: 90 minut 285 kcal/1 sztuka

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej