Pączki kładzione z rodzynkami

Składniki: 1/4 litra mleka, 50 dag mąki, 3 dag świeżych drożdży, 1 łyżka + 18,5 dag cukru, 7,5 dag miękkiego masła, 1 cukier wanilinowy, 2 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 15 dag rodzynek, 1 litr oleju do głębokiego smażenia

Przygotowanie ok. 45 minut.

1. Mleko lekko podgrzać. Do miseczki wsypać mąkę. W środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże i wlać około 5 łyżek mleka. Dodać 1 łyżkę cukru, przysypać odrobiną mąki z brzegów wgłębienia, a potem delikatnie wymieszać. Zaczyn przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut.

Reklama

Potem dodać 8,5 dag cukru, masło, cukier wanilinowy, jajka i szczyptę soli. Wlać resztę ciepłego mleka. Wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dołożyć rodzynki. Miseczkę z ciastem przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Pozostały cukier wymieszać z cynamonem.

2. W dużym szerokim garnku albo we frytownicy rozgrzać olej. Łyżkę zanurzać w oleju, a następnie nabierać nią porcje ciasta i wkładać je do rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złotobrązowy kolor ze wszystkich stron. Pączki wyjąć z tłuszczu, odsączyć na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka octu lub wódki, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, cukier puder więcej