Pączki pieczone z czekoladą

Składniki: 2 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, jajko, sól, 2 łyżki roztopionego masła, 2 dag drożdży, szkl. mleka, Śnieżka fix do śmietany, 200 ml mleka, polewa czekoladowa starta czekolada

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 70 min • Porcja ok. 470 kcal • Koszt sztuki ok. 1 zł • Przepis na ok. 10 sztuk

1. Drożdże rozpuszczam w 1/4 szkl. ciepłego mleka, dodaję łyżeczkę cukru i 2 łyż- ki mąki. Odstawiam na 15 min. Mąkę mieszam z cukrem i szczyptą soli, dodaję zaczyn, jajko, mleko i wyrabiam ciasto. Dodaję masło, znów wyrabiam, odstawiam do wyrośnięcia. Z ciasta formuję kulki i lekko je spłaszczam. Piekę w temp. 170°C na złoto.

Reklama

2. Bitą śmietanę przygotowuję wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzone pączki kroję, przekładam bitą śmietaną, dekoruję polewą, czekoladą i kroplą śmietany.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej