Pączki przekładane kremem śmietanowym

Składniki: 7 szkl. mąki pszennej, 5 dag świeżych drożdży, 3 żółtka, 1 jajko, 2 łyżki śmietany 18 proc., 1/2 szkl. cukru, 2 i 1/2 szkl. ciepłego mleka, 1/4 szkl. ciepłej wody, 1/3 szkl. stopionego i ostudzonego masła, 2 łyżki rumu lub spirytusu, 1 łyżka startej skórki cytrynowej, 1/2 łyżeczki soli, olej do głębokiego smażenia Na krem: 2 szkl. śmietany kremówki, 6 dag masła, 20 dag białej czekolady. 5 dag miodu

1. Drożdże rozcieram z łyżką cukru oraz łyżką mąki. Dolewam połowę mleka. Mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewam do miseczki.

Reklama

Dodaję sól, cukier, wodę, resztę ciepłego mleka oraz żółtka, jajko, śmietanę 18 proc., skórkę i alkohol. Dokładam zaczyn, wyrabiam. Pod koniec wlewam masło. Ciasto odstawiam na godzinę.

2. Ciasto wałkuję na grubszy placek. Szklanką wycinam pączki. Ponownie odstawiam je na 20 minut. Potem smażę w głębokim oleju. Śmietanę kremówkę podgrzewam z masłem i miodem.

Rozpuszczam w niej czekoladę i schładzam (najlepiej przez noc). Potem ubijam. Pączki rozcinam, przekładam kremem. Ew. posypuję cukrem pudrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej