Pączki z alkoholem

Składniki na 20 sztuk: • pół kg mąki • 4 dag drożdży • 200 ml ciepłego mleka • 2 łyżki roztopionego masła • 5 dag cukru • 2 żółtka • szczypta soli • kieliszek alkoholu (np. rumu) • litr oleju • białko • cukier puder.

1. Mąkę przesiej do miski. Drożdże rozkrusz, rozetrzyj z łyżką cukru, połącz z mlekiem. Dodaj płaską łyżkę mąki i wlej rozczyn do zagłębienia w mące. Przykryj czystą ście reczką i pozostaw 20 minut do wyrośnięcia.

Reklama

2. Następnie dołóż pozostały cukier, chłodne roztopione masło, żółtka, alkohol oraz szczyptę soli. Wyrób całość z mąką na gładkie ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Po tym czasie uformuj małe kulki, delikatnie posyp je mąką i zostaw na stolnicy na minimum kwadrans.

3. W garnku rozgrzej olej i usmaż pączusie na złoto.

4. Gotowe ciastka polej lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z białkiem jajka.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej