Pączki z konfiturami

Składniki na 16 porcji: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier i polewa z czekolady.

1 Makę przesiej do miski. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, połącz z ciepłym mlekiem. Dodaj płaską łyżkę mąki. Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 min. Przygotowany rozczyn wlej do zagłębienia w mące. Przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia (20 min).

2 Do wyrośniętego ciasta dodaj resztę cukru, rozpuszczone masło, żółtka, alkohol i szczyptę soli. Wyrób gładkie ciasto. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Reklama

3 Gdy ciasto podwoi objętość, urywaj porcje i formuj pączki. W każdym zrób wgłębienie. Łyżeczką nakładaj konfitury. Pączki dokładnie zlepiaj, odkładaj do ponownego wyrośnięcia.

4 W garnku rozgrzej olej. Partiami wkładaj pączki i smaż z obu stron na złoto. Osącz z nadmiaru tłuszczu. Dekoruj lukrem lub polewą.

5 Białko utrzyj z taką ilością cukru pudru, by powstał gęsty lukier. Przestudzone pączki ozdób lukrem i czekoladą.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, 2,5 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka esencji... więcej