Pączki z krówką

Skład na 25 sztuk: 500 g mąki, 25 g drożdży, 200 ml mleka, 4 łyżeczki cukru, 4 żółtka, 2 całe jajka, 3-4 łyżki masła, 4 łyżeczki cukru waniliowego, 1,5 łyżki spirytusu, masa krówkowa do nadzienia, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe do dekoracji.

Drożdże rozpuszczam w 2 łyżkach letniego mleka i łyżeczce cukru. Wszystkie składniki ciasta rzucam do miski, dodaję podrośnięte drożdże, mieszam mikserem. Odstawiam na 60 minut do wyrośnięcia.

Z niewielkiej ilości ciasta formuję w dłoniach placuszki, nakładam po łyżeczce masy krówkowej, dokładnie zlepiam brzegi i delikatnie spłaszczam. Odstawiam na 30 minut.

Reklama

Smażę z obydwu stron do zrumienienia, osączam z tłuszczu. Zimne pączki dekoruję polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.

Czas przygotowania 180 minut. Cena porcji około 1,30 zł.

Przepis nadesłał Łukasz Wójcik z Wielkiej Wsi.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej