Pączki z piekarnika

Zaczyn: 3 dag drożdży, 190 ml mleka, 3 łyżki mąki, łyżka cukru. Ciasto: pół kg mąki, 2 jajka, 10 dag cukru, 5 dag masła, op. marmolady. Lukier: pół szklanki soku z grejpfruta, 2 szklanki cukru pudru, łyżka czerwonego dżemu o ulubionym smaku, kandyzowana pomarańczowa skórka.

1 Zaczyn: składniki utrzyj. Odstaw w ciepłe miejsce na 20 min.

2 Ciasto: jajka zmiksuj z cukrem. Mąkę przesiej, dodaj masę jaje czną, miękkie masło i zaczyn. Zamieszaj. Wyłóż na stolnicę, zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw na godzinę.

Reklama

3 Ciasto odgazuj, kilka razy uderzając. Rozwałkuj na grubość 2 cm. Wytnij kółka o śr. 10 cm. Posmaruj marmoladą, zlep. Odstaw na 30 min. Pączki piecz 25 min w temp. 180-190°C.

4 Lukier: sok z grejpfruta utrzyj z cukrem pudrem i dżemem. Polukruj pączki, udekoruj skórką.

czas przygotowania 55 min, ilość porcji 12, cena za porcję 0,90 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej