Pączki z serem

50 dag mąki • 20 dag homogenizowanego serka • 10 ml mleka • 3 jajka • 10 dag cukru • 5 dag świeżych drożdży • łyżka spirytusu • 12,5 dag masła • 1 l oleju • 40 dag konfitury • szczypta soli • cukier puder do posypania.

Reklama

1 Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i łyżką mąki w ciepłym mleku, odstaw do wyrośnięcia. Rozpuść masło. Żółtka i jajko utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, jajka, spirytus. Stopniowo dodawaj masło i serek homogenizowany. Wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.

2 Rozwałkuj ciasto. Szklanką wycinaj krążki. Na połowę krążków nałóż marmoladę, przykryj krążkami, zlepiając brzegi. Uformuj kulki. Zostaw do wyrośnięcia.

3 Rozgrzej olej. Smaż pączki z obu stron. Wyłóż na pergamin, posyp cukrem pudrem.

CZAS: około 1,5 godziny

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej