Pączki z serem

50 dag mąki • 20 dag homogenizowanego serka • 10 ml mleka • 3 jajka • 10 dag cukru • 5 dag świeżych drożdży • łyżka spirytusu • 12,5 dag masła • 1 l oleju • 40 dag konfitury • szczypta soli • cukier puder do posypania.

Reklama

1 Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i łyżką mąki w ciepłym mleku, odstaw do wyrośnięcia. Rozpuść masło. Żółtka i jajko utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, jajka, spirytus. Stopniowo dodawaj masło i serek homogenizowany. Wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.

2 Rozwałkuj ciasto. Szklanką wycinaj krążki. Na połowę krążków nałóż marmoladę, przykryj krążkami, zlepiając brzegi. Uformuj kulki. Zostaw do wyrośnięcia.

3 Rozgrzej olej. Smaż pączki z obu stron. Wyłóż na pergamin, posyp cukrem pudrem.

CZAS: około 1,5 godziny

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, 2,5 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka esencji... więcej