Pasta zawijana w szynkę

Składniki na 8 porcji: 8 dużych plasterków szynki konserwowej, 10 dag sera typu feta (lub kanapkowego), 2 ząbki czosnku, pół czerwonej papryki, 1 pęczek młodego szczypiorku, sól, pieprz z puszki, 1 łyżka keczupu, szczypta papryki, sól, pieprz.

Zdjęcie

Pasta zawijana w szynkę /123/RF PICSEL
Pasta zawijana w szynkę
/123/RF PICSEL

Czas ok. 20 min; porcja – 110 kcal, cena 1 zł

1. Szynkę konserwową (wieprzową lub drobiową) rozłóż na desce lub blacie. Ser typu feta osącz z ewentualnej zalewy, włóż do miseczki i pokrusz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Możesz także obrać ząbki z osłonek i drobno je posiekać. Dodaj czosnek do serka, wymieszaj.

Reklama

2. Paprykę opłucz, usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój na kawałeczki, dodaj do serka. Szczypiorek opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Odłóż 8 najdłuższych i najładniejszych łodyżek do przewiązania roladek. Resztę szczypiorku posiekaj i dodaj do masy.

3. Odłożony szczypiorek sparz wrzątkiem, aby łatwo dawał się związywać. Przygotowaną masę serową z dodatkami dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozsmaruj na rozłożonych plasterkach szynki, zwiń roladki. Każdą przewiąż łodyżką szczypiorku.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej