Pasztet

Składniki dla 8 osób: 40 dag wątróbki z kurczaka • 2 cebule • ząbek czosnku • 2 jajka • 25 dag boczku surowego • 40 dag zielonej soczewicy • 3 marchewki • 2 łyżki orzechów włoskich • garść suszonych grzybów • szczypta gałki muszkatołowej • 2 łyżki mąki • 3 ziela angielskie • 3 liście laurowe • 2 łyżki bułki tartej • łyżeczka masła • olej • majeranek • sól • pieprz

Reklama

1. Grzyby mocz pół godziny, ugotuj. W garnku zagotuj wodę z marchewką, zielem angielskim i liściem laurowym, włóż boczek, gotuj do miękkości. Cebulę pokrój w drobną kostkę, smaż z wątróbką i czosnkiem na rozgrzanym oleju. Soczewicę zalej trzema szklankami wody, posól, gotuj kwadrans. Orzechy posiekaj drobno.

2. Posiekaj drobno boczek, wątróbkę, soczewicę, grzyby, marchewki i orzechy. Masę przypraw majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem, dodaj jajka i mąkę. Wymieszaj. Formę wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą, włóż masę, wyrównaj, piecz w 180°C przez godzinę.

Czas: około 2 godzin.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej