Pasztet drobiowy z marchewką

Jadłam go u znajomej. I od razu wzięłam przepis. Przepis przysłała Urszula Świeca z Hrubieszowa

Reklama

Skłaniki: kurczak, 1 kg żołądków drobiowych, pół kg wątróbki drobiowej, 1 kg marchewki, por, pietruszka, seler, 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, vegeta

Przygotowanie: Warzywa oczyść. Kurczaka podziel na części, umyj. Żołądki oczyść. Kurczaka, żołądki i warzywa zalej wodą, gotuj do miękkości. 5 minut przed końcem gotowania dodaj oczyszczone wątróbki.

Mięso i warzywa wyjmij z wywaru, ostudź. Zmiel dwa razy. Do masy dodaj jajka i bułkę tartą, wlej trochę wywaru, przypraw.

Formę o wymiarach 31x13 cm natłuść, wyłóż papierem do pie czenia. Napełnij masą pasztetową, wyrównaj (na wierzchu możesz ułożyć cienkie plasterki masła). Pasztet piecz około 45 minut w temp. 180°C.

Czas przygotowania: 110 min, ilość porcji: 16, cena za porcję: 1,40 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej