Pasztet mozaikowy

Składniki: 40 dag piersi kurczaka ●50 dag miel. mięsa wieprzowego ●30 dag łopatki wieprzowej w kawałku ●musztarda sarepska ●przecier pomidorowy ●2 łyżki majeranku ●sól, pieprz, cukier do smaku ●suszone pomidory (słoiczek, np. własnej roboty) ●2 jajka ●szkl. bułki tartej (+do formy) ●olej ●ząbek czosnku

Przygotowanie: Pierś kurczaka umyj i osusz, pokrój w drobną kosteczkę. Przesmaż na rozgrzanym oleju przez ok. 10 minut. Mięso z łopatki drobno pokrój i także przesmaż – tak, aby było półmiękkie.

Reklama

Do dużej miski włóż zmielone mięso wieprzowe, przestudzony filet z kurczaka i mięso z łopatki.

Dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek, wbij jajka, dodaj osączone, pokrojone suszone pomidory, 2 łyżki musztardy i 2 łyżki przecieru pomidorowego. Dodaj także bułkę tartą. Dopraw masę i wymieszaj ją starannie, aby składniki dobrze się połączyły (możesz wyrobić masę ręką, jak ciasto).

Prostokątną formę (keksową) natłuść, a następnie starannie posyp bułką tartą. Wyłóż do niej przygotowaną masę pasztetową, delikatnie ją dociskając. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 80-90 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika i ostudź w niej pasztet. Dopiero później go wyjmij i pokrój. Podaj udekorowany np. suszonymi pomidorami i gałązkami natki pietruszki.

Rada: Aby pasztet nie wyszedł zbyt suchy, na dnie piekarnika możesz postawić naczynie (np. żaroodporne) z wodą. W czasie pieczenia woda będzie parowała i nawilżała pasztet.

W kuchni staropolskiej pasztet zwykle musiał zawierać dziczyznę – najbardziej lubiany i popularny był zwłaszcza pasztet z mięsa zająca.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela... więcej