Pasztet z boczkiem i grzybkami

Pasztet z boczkiem i grzybami robi się u nas od kilku pokoleń.

Przepis przysłała Teresa Kropidłowska z Łąga

Reklama

Składniki: pół kg piersi kurczaka, 25 dag boczku, 25 dag wieprzowiny, 25 dag wątróbek drobiowych, kilka grzybków suszonych, 3 jajka, 3 cebule, łyżka smalcu, 3 liście laurowe, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Przygotowanie: Grzyby umyj, namocz, ugotuj. Odcedź, posiekaj. Kurczaka, boczek i wieprzowinę pokrój w grubą kostkę. Smalec rozgrzej w rondlu. Włóż mięsa (bez wątróbki) i grzyby, dodaj obrane cebule, podlej wodą, przypraw. Duś godzinę.

Wątróbki oczyść, pokrój, dodaj do mięs. Duś jeszcze 10 minut. Ostudź. Zmiel dwa razy w maszynce. Dodaj żółtka, wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białka ubij, dodaj do masy, delikatnie połącz.

Formę natłuść, posyp bułką tartą. Napełnij masą, na wierzchu ułóż liście laurowe. Piecz 50-60 min w 180°C.

Czas przygotowania: 140 min, ilość porcji: 10, cena za porcję: 2,40 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej