Pasztet z kaczki i wątróbek drobiowych
Jest dość tłusty, ale za to bardzo, bardzo smaczny. Przepis przysłała Katarzyna Kosmala z Czarnolasu
Składniki: kaczka, 1 kg podgardla, pół kg wątróbek drobiowych, 3 cebule, 2 marchewki, seler, po kilka listków laurowych i ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 4 jajka, bułka tarta, olej
Przygotowanie: Kaczkę opłucz, włóż do rondla. Dodaj podgardle, obrane marchewki i seler oraz listki laurowe i ziele angielskie, oprósz solą. Zalej wodą, ugotuj.
Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone wątróbki, usmaż.
Mięso kaczki oddziel od kości, razem z podgardlem, warzywami i wątróbką zmiel w maszynce o drobnych oczkach. Do masy dodaj jajka, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dobrze wyrób.
Masę włóż do posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą formy, wierzch wyrównaj, posyp bułką tartą. Piecz ok. 60 minut w temp. 180°C.
Czas przygotowania: 140 min, ilość porcji: 20, cena za porcję: 1,50 zł
Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne
Zobacz również
-
Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej