Pasztet z kaczki i wątróbek drobiowych

Jest dość tłusty, ale za to bardzo, bardzo smaczny. Przepis przysłała Katarzyna Kosmala z Czarnolasu

Składniki: kaczka, 1 kg podgardla, pół kg wątróbek drobiowych, 3 cebule, 2 marchewki, seler, po kilka listków laurowych i ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 4 jajka, bułka tarta, olej

Reklama

Przygotowanie: Kaczkę opłucz, włóż do rondla. Dodaj podgardle, obrane marchewki i seler oraz listki laurowe i ziele angielskie, oprósz solą. Zalej wodą, ugotuj.

Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone wątróbki, usmaż.

Mięso kaczki oddziel od kości, razem z podgardlem, warzywami i wątróbką zmiel w maszynce o drobnych oczkach. Do masy dodaj jajka, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dobrze wyrób.

Masę włóż do posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą formy, wierzch wyrównaj, posyp bułką tartą. Piecz ok. 60 minut w temp. 180°C.

Czas przygotowania: 140 min, ilość porcji: 20, cena za porcję: 1,50 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela... więcej