8 porcji, czas ok. 90 min; porcja – 340 kcal, cena 2,10 zł
1 Kurczaka umyj starannie, zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, odszumuj. Dodaj oczyszczoną marchewkę oraz pietruszkę. Gotuj do miękkości z dodatkiem soli, liścia laurowego, 2-3 ziaren ziela i kilku ziarenek pieprzu (około 60 minut), schłodź.
2 Mięso kurczaka oddziel od kości. Kajzerki włóż do miski, zalej mlekiem i pozostaw do namoczenia. Obierz cebulę, poszatkuj. Na patelni rozgrzej połowę oleju, zeszklij cebulę. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i przesmaż na złoty kolor na reszcie oleju.
3 Ugotowane mięso zmiel dwukrotnie wraz z cebulą, odciśniętymi kajzerkami i marchewką. Dodaj jajka, posiekaną paprykę oraz 1/3 pieczarek. Przypraw solą, pieprzem oraz chili, dokładnie wyrób masę.
4 Podłużną formę wysmaruj masłem, nałóż masę mięsną. Piecz ok. 90 min w 200 st. Podawaj z pozostałymi pieczarkami oraz posiekanym szczypiorkiem.