Pasztet z pieczarkami

Składniki: 1 duży kurczak, 1 marchewka, 1 pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, 2 czerstwe kajzerki, mleko, 1 cebula, 4 łyżki oleju, 30 dag pieczarek, 2 jajka, czerwona papryka, sól, chili, pieprz, szczypiorek.

8 porcji, czas ok. 90 min; porcja – 340 kcal, cena 2,10 zł

Reklama

1 Kurczaka umyj starannie, zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, odszumuj. Dodaj oczyszczoną marchewkę oraz pietruszkę. Gotuj do miękkości z dodatkiem soli, liścia laurowego, 2-3 ziaren ziela i kilku ziarenek pieprzu (około 60 minut), schłodź.

2 Mięso kurczaka oddziel od kości. Kajzerki włóż do miski, zalej mlekiem i pozostaw do namoczenia. Obierz cebulę, poszatkuj. Na patelni rozgrzej połowę oleju, zeszklij cebulę. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i przesmaż na złoty kolor na reszcie oleju.

3 Ugotowane mięso zmiel dwukrotnie wraz z cebulą, odciśniętymi kajzerkami i marchewką. Dodaj jajka, posiekaną paprykę oraz 1/3 pieczarek. Przypraw solą, pieprzem oraz chili, dokładnie wyrób masę.

4 Podłużną formę wysmaruj masłem, nałóż masę mięsną. Piecz ok. 90 min w 200 st. Podawaj z pozostałymi pieczarkami oraz posiekanym szczypiorkiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej