Pieczeń wieprzowa z rozmarynem

Składniki ✓ 1 i 1/2 kg łopatki wieprzowej ✓ 4 łyżki oliwy ✓ 3/4 szklanki białego wytrawnego wina ✓ 6 ząbków czosnku ✓ 2 gałązki rozmarynu ✓ 2 liście laurowe ✓ skórka starta z 2 cytryn ✓ 2 łyżki soku pomarańczowego ✓ łyżka miodu ✓ 2 łyżki posiekanej natki do podania.

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Mięso umyj i osusz. Posmaruj je połową oliwy i podsmaż na rumiano ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanej patelni (3-4 minuty).

2. Przełóż mięso do naczynia do pieczenia. Posiekaj rozmaryn, czosnek i liście laurowe. Wymieszaj przyprawy z pozostałą oliwą i winem. Polej mieszaniną mięso i dokładnie je w niej obtocz. Wstaw do piekarnika i piecz 90 minut.

Reklama

3. Wyjmij na chwilę z piekarnika, posyp skórką cytrynową, polej sokiem i miodem. Piecz jeszcze 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko przykryj i odstaw na 15 minut. Przed podaniem posyp natką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej