Pieczona kaczka

Składniki na 10 porcji: młoda sprawiona kaczka (3 kg) • po 3 łyżki sosu sojowego i wódki • 2 ząbki czosnku • łyżeczka cukru • pół szklanki czerwonego wina • 3 łyżki śmietany • łyżeczka mąki • łyżeczka cynamonu.

1. Kaczkę umyj i osusz.

Reklama

2. Sól, cukier oraz roztarty czosnek wymieszaj z sosem sojowym, wódką i 2 łyżkami wody.

3. Natrzyj tuszkę przygotowaną marynatą. Jeśli nie wykorzystasz całego płynu, wlej go do naczynia, w którym będziesz marynować mięso. Wstaw kaczkę do lodówki na 2 dni.

4. Po tym czasie umieść ją w piekarniku rozgrzanym do 200°C i piecz około 3 godziny.

5. Wypieczony sos z kaczki połącz z winem, śmietaną, cynamonem i mąką. Podgrzej.

6. Gotową kaczkę polej sosem i serwuj np. z kapustą.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej